Gebroken hart

Leven met verlies

Dit hart kocht ik toen ik begon met de opleiding ‘ritueelbegeleiding bij afscheid’. Als ceremonieelbegeleider begeleid ik mensen om een afscheidsdienst neer te zetten. Als een dierbare overlijdt, ligt je hart er gebroken bij. Het ligt open, is rauw en voelt donker en zwaar.

Ik kan mensen professioneel helpen om eerste stappen te zetten naar genezing. Waarbij het verlies geïntegreerd wordt in het leven. Het hart heelt, waarbij alleen het litteken zichtbaar blijft.

We zien een houten hart van drijfhout. Drijfhout heeft een unieke uitstraling doordat het is aantast door de elementen van de natuur. Het hart is een is een orgaan in ons lichaam dat fungeert als bloedpomp. De vorm van dit hart staat wereldwijd bekent als symbool voor De Liefde. Het is dan ook niet vreemd dat veel spreekwoorden het hart bevatten.

Ik zag allerlei ‘harten’ staan bij een tuincentrum. Deze sprak me aan en koos ik uit velen. Tijdens ons leven maken we van alles mee, mooi en verdrietige dingen. We lopen butsen op, klein en groot, velen zichtbaar en andere onzichtbaar aan de buitenkant. Ons hart in tijden van verlies kan er zo uitzien; een groot gat is geslagen en het is rauw en donker. 

Liefde, aandacht, tijd en heel hard werken kan ons hart laten genezen. Wel blijft het litteken kwetsbaar en zichtbaar. Dit hart staat voor mij symbool voor de Liefde voor het vak als ceremonieelbegeleider bij afscheid. Ik hoop met een goede begeleiding mensen de eerste stappen te kunnen laten zetten in het rouwproces. Met een persoonlijk symbool en een boodschap geven we richting aan de genezing.