Trouwen op Schotse wijze

Keltische traditie – handvasten

Deze symbolische handeling kan op vele manieren worden ingevuld en uitgevoerd, zowel traditioneel als modern. Het kan een mooie aanvulling zijn bij een huwelijksvoltrekking als er geen ringen worden uitgewisseld omdat het dragen van een ring niet mogelijk is vanwege een beroep. Of bij het hernieuwen van geloften bij een huwelijksjubileum of na een moeilijke periode waarbij stellen de toewijding aan elkaar opnieuw wil bekrachtigen. Of gewoon, omdat het bij jullie past.

Mark en Mariska vertelden mij dat ze gek zijn op de serie Outlander. Outlander volgt het leven van Claire Randall, een getrouwde verpleegster die in 1945 op mysterieuze wijze ontwaakt in het Schotland van 1743. Ze komt terecht in een onbekende en levensbedreigende wereld. Wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan Jamie Fraser, een moedige en charmante jonge Schotse strijder, ontstaat er een gepassioneerde innige liefdesband die haar doet wankelen. Want kiest ze voor de man van haar leven als ze zich letterlijk in twee compleet verschillende werelden bevinden?

Het leek Mark en Mariska leuk om in Schotland te trouwen volgens de keltische traditie met een ‘handfasting’ in de kroeg. [Met ‘handfasting’ bind je de handen symbolisch samen met linten. Tijdens het ‘vasten’ kan een belofte uitgesproken worden.] Mark had speciaal hiervoor hamergeslagen ringen laten maken, zoals ook in de serie. Echter, er kwam iets tussen waardoor Mark en Mariska niet naar Schotland konden afreizen.

De Grote Dag was aangebroken. We kwamen met familie en vrienden bij elkaar in Robacher’s Watermolen in Hauwert. Deze romantische setting zou zomaar Schots kunnen zijn. Ook had het weer zich goed aangepast; het regende pijpenstelen. Binnen was het lekker warm en het bruidspaar was in stijl romantisch gekleed. De ceremonie kon beginnen.

Ik trouwde Mark en Mariska volgens de wettelijk geldende regels, de handgeslagen ringen werden uitgewisseld en we voegden nog iets toe; de ‘handfasting’. Mark en Mariska voegden hun handen samen en deze verbond ik op symbolische wijze met linten. Daarna sprak het bruidspaar een belofte naar elkaar uit; een intiem moment van liefde en verbondenheid voor elkaar was gecreërd.

Samen zijn we tot deze betekenisvolle ceremonie gekomen. De ‘handfasting’ is een mooie manier om de liefde symbolisch te bekrachtigen. Soms zegt symboliek zoveel meer dan duizend woorden. Mark en Mariska hadden ‘de totale verbondenheid van liefde’ ook echt zo gevoeld, vertelden ze mij later.