Vlinder

Boodschapper

Op een rouwbeurs stond ik als ceremonieelbegeleider bij afscheid. In de stand stond 'de vlinder' centraal om mensen uit te leggen wat ik doe. In een grote zilverkleurige schaal lagen uitgeknipte vlinders in veel verschillende kleuren, printjes en maten. Stuk voor stuk waren ze uniek, zoals wij ook als mensen. Aan het kopje hing een touwtje zodat de vlinder opgehangen kon worden in een boom, die ik voor de gelegenheid meegenomen had.
 
Het is niet eenvoudig om in het kort uit te leggen wat je precies doet. Als je eenmaal een afscheidsdienst mag begeleiden en mensen ervaren, zien en beleven wat ik samen met de nabestaanden tot stand laat komen, zijn ze enthousiast. Veel mensen kennen de dominee die een afscheidsdienst begeleidt en veel uitvaartleiders helpen de nabestaanden ook binnen de mogelijkheden. Als ceremonieelbegeleider ga je alleen veel verder en meer de diepte in. Er komt éénheid in de dienst en door het thema herkennen alle aanwezigen de overledene in alles binnen de afscheidsdienst. Elk afscheid is dan ook uniek en persoonlijk afgestemd op de overledene.
 
Tijdens de korte gesprekjes met bezoekers voelden velen zich verbonden met een vlinder. Een aantal mensen hadden de ervaring dat een vlinder rond de kist of in de kerk fladderde tijdens een afscheidsdienst. Ze hadden het idee dat de ziel van de overledene op deze manier even langs kwam. Ik vind het mooi als mensen dit ervaren omdat je hier troost uit haalt. Verder vroeg ik: 'Wat betekent de vlinder voor u?' 'Speelsheid, vrijheid, vergankelijkheid, schoonheid en kwetsbaarheid'; was het antwoord dat ik kreeg. Ik vertelde de bezoekers dat 'de vlinder' deze dag op dit moment symbool stond als 'boodschapper'. Ook hier konden ze zich in vinden. Ik vroeg of ze een vlinder wilden uitkiezen die ze aansprak. Dat deden ze zorgvuldig. Vervolgens mochten ze er een boodschap of wens op schrijven. Eén voor jezelf of voor een ander. Vele mooie wensen zijn uitgesproken op opgeschreven deze dag. Ik vond het hartverwarmend wat mensen met me deelden en wat ze wensten voor anderen. Vervolgens mochten ze de vlinder in de boom hangen, waarbij ik het volgende zelfgeschreven gedicht voordroeg:  
 
Vlinder 
Het is een wonder, de transformatie van rups naar pop tot vlinder,
deze fladderende schoonheid is als boodschapper een hechte verbinder.
Kwetsbaar met tere vleugels als schitterende juwelen,
heeft de vlinder een diepe symbolische betekenis voor velen.
Ze gaat langs bergen, dalen over zee tot ver achter de horizon,
vandaag neemt ze daarbij uw wens mee tot aan de bron.
 
Bezoekers raakten ontroerd en waren dankbaar voor deze ervaring. Ze vonden het prachtig. Waarom? Omdat ze aangesproken zijn op een ander niveau. Symboliek ervaar met heel je hart en gevoel, je weet dat het goed is.